Ruim twee jaar gelden werkten een paar KONE-medewerkers een dagje op een kinderboerderij, waar ook een bijenkorf stond. Het was tijdens de jaarlijkse KONE-Doet-dag, waarop medewerkers – zowel monteurs als kantoormedewerkers – de kans krijgen om tijdens werktijd mee te werken aan een maatschappelijk project. Dat kan zijn het opknappen van een schuurtje op een kinderboerderij, maar ook een dagje uit met ouderen of mensen met verstandelijke beperking.
“Het is leuk eens een dag wat anders te doen met een aantal collega’s die je nog niet kent en die organisaties zijn er heel blij mee,” vertelt Groen. Toen deze medewerkers die bijenkast hadden gezien, kwamen ze de volgende dag bij hem met de vraag: zou dat niet een idee zijn voor ons op het KONE-terrein?
Het belang van bijen
Het idee sprak Groen direct aan. “Het aantal bijen daalt in Nederland en wereldwijd, terwijl ze ontzettend belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening.” Van de 360 soorten bijen in Nederland dreigt meer dan de helft te verdwijnen. Insecten, zoals bijen zijn nodig om het stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen. 75 procent van de voedselgewassen, zoals groenten en fruit, kunnen daarna pas vruchten krijgen.
Groen ging vervolgens de mogelijkheden onderzoeken om een bijenkorf bij het kantoor te plaatsen. Hij benaderde een paar bedrijven die die zich hierin specialiseren, maar het duurde even voor hij de juiste partij vond.
Betonnen jungle vergroenen
Ondertussen brak de coronacrisis uit en konden medewerkers circulaire thuisbureaus bestellen bij het bedrijf Triboo. Bij toeval zag Groen dat een van de eigenaren ook het bedrijf Bee in Balance heeft, dat als missie heeft om bedrijventerreinen te vergroenen door bijenkolonies te plaatsen. Niet veel later stond er daadwerkelijk een bijenkast naast de parkeerplaats van het KONE-kantoor in Den Haag.
Bee in Balance had van tevoren uitgezocht of er wel genoeg voedsel in de omgeving van de bijen was om te kunnen overleven. Er bleken voldoende planten en bloemen te zijn en er waren ook al andere bijen, maar voor de zekerheid is er nog een twee meter hoog hek van gevlochten wilgentakken neergezet met extra planten. “Goed voor de bijen, maar ook voor andere insecten in de omgeving,” zegt de Facility Manager. “En het ziet er ook mooi uit.”
Zet een stapje
Sam Groen houdt zich de laatste jaren steeds meer bezig met het verduurzamen van het KONE-kantoor en met milieuvriendelijkere manieren van werken. “Het is als producent van liften, roltrappen en automatische deuren niet onze kerntaak, maar duurzaamheid is voor ons wel heel belangrijk,” zegt hij.
KONE heeft als doelstelling in 2030 helemaal CO2-neutraal te werken. “Een beter milieu begint nog altijd bij jezelf en ook kleine stapjes helpen. Dus zet dat stapje. Thuis, maar ook als bedrijf.” Zo werkt Groen mee aan de verduurzaming van het wagenpark door steeds meer monteurs elektrisch te laten rijden.
Mooie binnentuin
Een paar jaar geleden is al een hele mooie binnentuin aangelegd bij het hoofdkantoor van KONE in Den Haag. In plaats van de grinttegels kwamen groene bosjes en een vijver. Groen: “Onze medewerkers vinden het fantastisch om daar lekker te lunchen in de zon of er overlegjes te kunnen houden.”
De binnentuin is in eerste instantie aangelegd voor de medewerkers om hun werkplek aangenamer te maken. Maar er is ook goed over nagedacht hoe de tuin op een zo milieuvriendelijke manier aangelegd kon worden. Zo zijn er alleen planten die in Nederland thuishoren geplant en wordt gesproeid met grondwater.
Honing
De bijenkorf begon met een volk van 6000 bijen. Inmiddels is het volk al gegroeid en zal het aantal in het voorjaar of in de zomer al op de top zitten, zo’n 30 à 60.000 bijen. Bee in Balance zorgt voor de bijen en als het volk groter wordt kunnen er vanuit het eerste volk meerdere nieuwe volken worden gehuisvest die op het bedrijventerrein Forepark gaan bestuiven Als het goed gaat, kan er in de komende jaren misschien ook een tweede kast geplaatst worden bij KONE.
Een deel van de honing gaat naar de imker, het surplus wat de bijen niet nodig hebben om te overwinteren krijgt KONE. Dat zou gebruikt kunnen worden in het bedrijfsrestaurant, als relatiegeschenk of gewoon als leuk cadeautje voor de medewerkers.
Via de webcam
Groen had van tevoren niet verwacht dat zijn collega’s de bijen zo leuk zouden vinden. “Ik heb erg veel enthousiaste reacties ontvangen.” In het voorjaar hoopt hij dat medewerkers eens in een imkerpak kunnen meekijken met de imker. Of dat ze via een webcam bij de ingang van de bijenkorf het in- en uitvliegen kunnen observeren.
Ten slotte, wil hij proberen de bedrijven in de omgeving van het KONE-kantoor te motiveren om ook bijen gaan houden of een stukje van hun terrein te transformeren naar een plek die voor bijen geschikt is. “Dan kunnen we een echt groen industrieterrein gaan creëren en nog meer bijdragen aan de biodiversiteit.”